30.7.06

Resum trobada 14.07 i aportació

Hola a tothom!

Aquest tram final del mes de juliol ha estat tan dens que no m'ha estat possible fins avui trobar l'estona tranquil·la per escriure un resum mínim dels acords a què hem arribat el dia 14.07.06 i algunes reflexions personals que volia aportar al debat.

Hem quedat que el dimarts dia 5 de setembre, a les 9 del vespre, ens tornarem a veure al restaurant els Tremolencs.
Cadascú dels assistents a la sessió del 14, i també les persones que hi havien de participar però s'han excusat per a un impediment d'última hora, ens comprometem a arribar a la reunió almenys amb una altra persona de confiança que considerem interessada en aquest procés.
L'objectiu de la reunió és acabar de definir un "ideari mínim" que serveixi de comun denominador entre les persones que vulguin impulsar una candidatura cívica per a les properes eleccions municipals i que sigui la base per fer-ho públic i obrir-ho a la ciutadania, segons unes modalitats que també s'han de definir durant la propera trobada.
Tindrem, doncs, molta feina a fer per concretar aquests dos punts bàsics.
Per això, vam proposar d'avançar feina a través del correu electrònic i fer circular les nostres aportacions, expressades en forma de "punts de reflexió" i de manera relativament sintètica.
S'ha proposat a cada participant que apuntés com a mínim tres punts que considera bàsics per caracteritzar la proposta de candidatura d'acord amb les pròpies conviccions.
Aquests punts no són, de moment, relatius al "programa" (en el qual treballarem més endavant), sinó que tenen a veure amb l'actitud envers la política municipal, amb la manera de funcionar, amb el tarannà i la dinàmica concreta que creiem hauria de tenir una candidatura per dir-se cívica i aportar un tret "diferencial" respecte a les altres.
Caldria intentar que tothom pugui rebre les aportacions de cadascú. Per tant, la manera més simple és fer un "contestar a tothom" a partir d'aquest mateix missatge.
D'altra banda, s'accepten voluntaris per intentar recollir i "endreçar" el conjunt d'aportacions (que esperem siguin nombroses!), per facilitar la feina el dia de la propera reunió.

Pel que fa l'aspecte "tècnic" de l'intercanvi de correus, he començat a aplegar en un "grup" les adreces electròniques de les persones que han participat a alguna de les tres reunions que s'han fet fins ara; crec que me'n falten dues: la de l'Elisenda Barbé i la del Jaume Oliver. Prego que algú els faci arribar el missatge i vulgui enviar-me la seva adreça, per poder-la incloure a la llista.
Com sempre, si algú volgués esborrar-se de la llista només cal que ho digui.
També podeu enviar-me l'adreça i el nom d'altres persones que creieu tenen interès en participar o estar informades d'aquest procés.

Fins aquí el resum.

Ara intento recollir algunes reflexions, en forma de punts, que per mi són importants de cara a promoure un procés de candidatura cívica.
Em perdonareu si són bastant més que tres.

...

En la meva opinió:

- La proposta d'una candidatura cívica vol afegir una opció nova, diferent i formulada en positiu, perquè la ciutadania tingui més possibilitats de triar a l'hora de donar el seu vot; vol anar a favor d'una sèrie d'idees i cerca consens per assolir-les; per tant, renuncia per principi a cultivar enemistats polítiques preconcebudes;

- Vol ser una aportació concreta per un apropament entre ciutadania i institucions; per donar veu i capacitat d'influència política a les xarxes socials i associatives de la Garriga;

- Volem que sigui una proposta plural, per engrescar i afavorir la implicació de persones competents en tasques de responsabilitat municipal, superant les reticències —molt freqüents— a comprometre's amb un partit determinat;

- Una candidatura cívica té una idea dialogant de la política municipal: vol "fer l'ajuntament conjuntament", amb la gent i també amb les altres forces polítiques;

- La candidatura cívica ha d'oferir un espai obert a l'aportació de tothom i al diàleg amb totes les opinions; les persones que entrin a formar part de la llista, però, han de ser NO AFILIADES a partits polítics en els darrers anys, ni haver format part d'una candidatura a la Garriga en la legislatura anterior. Es vol promoure una renovació de persones, d'idees i d'estils dins del món polític local.

- Enriquir la participació de les persones a la vida col·lectiva i a la presa de decisions és un dels punts que fonamenta la proposta d'una candidatura cívica, —objectiu que ha de quedar ben plasmat en les seves propostes de programa però també en la seva forma de funcionar, des del principi;

- La Garriga és un poble que s'està transformant ràpidament, amb un canvi important en la seva població, i un objectiu de la candidatura és intentar entrar en contacte amb la Garriga que no coneixem, escoltar el major nombre de veus per aprendre-la de bell nou; (a les passades eleccions, sobre 7.962 votants van haver-hi 2.506 abstencions (més del 30%); el cens de les properes eleccions tindrà un augment significatiu de votants...; i d'abstensions?);

- La creació d'equips és el repte principal d'una candidatura cívica: al voltant de cada persona que es presenta hi ha d'haver-hi un grupet disposat a consellar, assessorar, fer un seguiment de temes; i els candidats han de formar equip entre ells, tenir capacitat d'integrar els diferents temes dels quals cadascú és especialista; la persona que encapçali la llista ha de sorgir d'aquesta lògica: ser capaç de treballar en equip i d'afavorir la integració d'aportacions diverses... etc.

- És més saludable preocupar-se ABANS de la qualitat del procés que generem, i DESPRÉS dels resultats que s'assoliran; és a dir, en comptes de definir quins resultats volem obtenir i a partir d'aquí voler fixar els passos per obtenir-los, ens podem marcar una sèrie de criteris per valorar la qualitat del procés, per exemple: millora qualitativa i quantitativa de la presència associativa en la vida política garriguenca (per ex., reactivació, a mitjà termini, de la taula d'entitats); augment d'escrits d'opinió en els mitjans locals sobre propostes de política municipal; capacitat de construir un programa a través d'un procés col·lectiu de caràcter obert; capacitat de composar una llista amb persones competents, vinculades als sectors més vius del poble; capacitat de definir l'ordre de la llista amb mínims conflictes per al lideratge; capacitat (tal com deia abans) de crear "grups de suport temàtic" al voltant de cada àrea de treball; mínim grau d'endeutament en la campanya electoral; màxima capacitat d'utilitzar xarxes informals i formes innovadores de comunicació social; etc.

...

Perdoneu la parrafada i fins aviat,

stefano