10.1.07

Una opcio diferent

...

L’àmbit de la política és complex i delicat, difícil de tractar sense caure en polèmiques estèrils. El nombre de persones que prefereixen mantenir-se’n al marge no para de créixer, com demostren les dades de participació dels darrers anys. A la Garriga, l’any 2003, 3.500 electors van preferir no donar el seu vot a cap de les cinc candidatures disponibles —una xifra no gens despreciable, que gairebé dobla els vots obtinguts per la llista guanyadora.
Com a contrapunt a aquest distanciament, trobem massa sovint un augment de la crispació entre els partidaris de les diferents opcions polítiques. La pugna entre partits per la captació del consens electoral accentua els factors de polèmica i la duresa del llenguatge fins a extrems certament desagradables. Tot plegat no juga a favor d’un debat d’idees obert i franc sobre les opcions de fons i les decisions concretes que convé prendre per a la construcció del futur col·lectiu.
Que el sistema polític necessiti una renovació profunda i urgent és una evidència tan unànime que no demana més demostració. Igualment s’entén sense dificultats que la dimensió local, especialment en municipis com el nostre, és la més propícia per posar-se mà a l’obra, amb humilitat i senzillesa, a fi d’afavorir un canvi i regenerar el teixit de complicitats entre ciutadania i representants polítics.
Una persona pot abordar aquesta tasca de formes diferents, totes elles vàlides: la primera és optar per un partit, el més proper a la pròpia sensibilitat i conviccions, i treballar-hi, des de dins, per modificar-ne l’estil i la manera de fer, alhora que per impulsar els projectes que hom considera més vàlids; la segona és implicar-se en la vasta diversitat del món associatiu i pressionar des de fora els partits perquè recolzin determinats projectes i treballin de forma oberta i dialogant; entre l’una i l’altra hi ha una opció, potser més difícil, que consisteix en posar un peu en el terreny de la representació justament per portar-hi la manera específica d’entendre la política que és pròpia de la societat civil. D’això se’n diu promoure una candidatura cívica: desvinculada d’organitzacions i interessos que no pertanyen al lloc on es presenta; decidida a entrar en l’espai polític no per assemblar-se als altres partits sinó precisament per afegir-hi la pròpia diferència; que sosté una sèrie de propostes concretes i alhora la necessitat d’implicar totes les forces vives del poble en la definició del projecte de futur compartit. Una candidatura que jugui a sumar, disposada a dialogar amb tothom i a aprendre col·lectivament; que afavoreixi l’entrada en política de persones amb capacitats i passió per la “cosa pública” però més aviat receloses de fer-ho sota la marca d’un partit; i que afegeixi una opció inèdita per als molts electors que no saben, entre els partits, a qui donar el seu vot, o potser saben que no el donarien a cap.
Fa tres anys i mig la Garriga necessitava sortir d’una etapa massa llarga de majoria absoluta, que està a l’arrel dels dèficits que el poble encara arrossega, respecte als quals no s’ha sabut incidir amb suficient determinació en aquesta legislatura; ara, de cara a les properes eleccions, seria positiva i oportuna l’aparició d’una proposta nova, que reculli l’especificitat de l’aportació cívica del poble i pugui ser un petit revulsiu per l’escenari polític garriguenc. Els que signem aquesta carta volem manifestar públicament la nostra disponibilitat a implicar-nos —alguns de forma directa, altres aportant coneixements i propostes— perquè aquesta candidatura cívica es presenti a les properes eleccions municipals i enriqueixi el debat polític local. També llancem una crida a totes les persones que veuen amb bons ulls aquesta proposta, perquè aportin les seves idees, experiència i disponibilitat per tal de fer més ric i participatiu el procés d’elaboració del programa. Tota persona interessada en implicar-se, d’una manera o altra, en el procés pot trobar més informació a la web encaix.blogspot.com/ on també podrà deixar un missatge amb les pròpies dades de contacte.

(signatures en ordre alfabètic) Jaume Aspa, Conxita Bertran, Anna Bistuer, Assumpta Camacho, Xavier Casamiquela, Alfredo Codina, Lluís Cuspinera, Marc Dalmau, Joana Díaz, Jaume Guardis, Pol Guardis, Salvador Enrich, Jordina Font, Anna Jacas, Isabel Llimargas, Bartomeu Mas, Mercè Partegàs, Stefano Puddu, Anna Servetti, Anna Solé