21.6.08

Parlem de decreixement

El símbol del decreixement és un cargol, però si alguna idea ha tingut una difusió ràpida, en els darrers temps, és aquesta. Fa poc més d’un any en vam parlar per primer cop en aquestes pàgines (gar_070, pàg. 2) quan l’economista Serge Latouche, un dels principals teòrics i divulgadors del decreixement, va fer estada al nostre poble, després d’una multitudinària conferència a Barcelona a l’Aula magna de la UB. I és que la Garriga ha estat un dels indrets des del qual primerament s’han mogut els fils per a l’arribada d’aquest moviment a Catalunya. El tema ha entrat ràpidament als grans mitjans de comunicació del país: el primer va ser la Vanguàrdia, després Catalunya Ràdio i al cap d’un temps TV3, que aquest hivern va dedicar-hi un 30 minuts. I fa tot just uns dies que el mateix programa va reblar el clau amb un reportatge sobre el zenit del petroli, del qual hem pogut veure en directe unes “proves generals”, durant aquesta recent setmana de vaga del transport.
El discurs del decreixement és complex però alhora fàcil d’entendre: hem construit un sistema d’abundància fictícia que, a banda de ser injust o si preferiu criminal en relació a les dues terceres parts dels humans, s’està carregant les bases de la vida en el planeta. Estem ficats en una fuga cap endavant per mantenir un tren de vida impossible que, a sobre, fa temps que ha deixat de fer-nos més feliços. En definitiva, que ens ho hem de replantejar seriosament.
Un aspecte a destacar del decreixement és que els més joves hi connecten de forma ràpida i directa. Sense anar més lluny, en tenim la prova a la pàgina 2 d’aquest mateix número. També està format per joves el col·lectiu “Temps de re-voltes” que aquesta primavera va organitzar una marxa en bicicleta per al decreixement, recorrent la majoria de comarques de Catalunya. El 23 d’abril van fer etapa a Granollers i després a Cardedeu, sense poder passar pel nostre municipi. És per això que un grup d’entitats de la Garriga i el Figaró hem volgut convidar-los perquè ens parlin de la seva experiència. Una trobada que farem la tarda del dissabte dia 21, a la sala polivalent del Patronat, al llarg de la qual també visionarem i comentarem un documental sobre els mecanismes de creació de moneda a través del crèdit. La tarda s’acabarà amb la presentació de dos llibres: “La apuesta por el decrecimiento”, de Serge Latouche, i “El fin de la era del petróleo barato”, coordinat pels docents de la UAB Joaquim Sempere i Enric Tello, aquest darrer vinculat al poble de Figaró, on estiueja. Entre els convidats tindrem Manel García, alcalde d’aquest municipi, i Patricia Astorga, traductora de Latouche al castellà, a més de ser regidora de Polítiques socials i d’igualtat a l’Ajuntament de la Garriga. Per a tothom que vulgui començar a informar-se sobre que s’està fent a Catalunya sobre decreixement, val la pena assistir-hi.

[article aparegut al gar_125, a la pàgina 13]