27.6.07

Una proposta

(Vaig escriure i enviar aquesta carta a una trentena de persones el dia abans de les eleccions, el 26 de maig)

...

Quan crèiem que teníem totes les respostes, de cop i volta van canviar totes les preguntes.
(Mario Benedetti)


Benvolgut, benvolguda

Escric aquesta carta en el dia de reflexió abans de les eleccions municipals.
En aquest cas, la reflexió que voldria compartir amb tu és molt simple: sigui quin sigui el resultat del vot —i, en conseqüència, la majoria política i els pactes que en derivin, així com la tasca de govern que es desenvoluparà en els propers quatre anys— crec que en aquests moments és més que mai necessària una reflexió col·lectiva sobre el futur del poble; una reflexió oberta, sense tancaments ideològics o partidistes; una reflexió de mires àmplies, que abasti la complexitat del municipi, de la seva gent i del marc geogràfic i social que l'envolta, i que intenti projectar-se en un horitzó temporal prou dilatat (15-20 anys vista); finalment, una reflexió atrevida, és a dir, disposada a assumir els canvis d'escenari que es preparen a escala global i que ens demanen respostes apropiades i necessàriament innovadores.
Estic parlant, en dues paraules, d'un Pla Estratègic* per a la Garriga —un treball que haguéssim hagut de fer com a prèvia per a la renovació del POUM (ara fa tres legislatures), l'absència del qual ha determinat una absoluta falta de nord en la política municipal de l'última dècada. Un retard que ens ha perjudicat de la forma que coneixes prou bé en casos com el del Balneari Blancafort o de la finca de la Sínia, per citar els majors despropòsits dels darrers anys. Es tracta, doncs, de jugar d'antícip de cara a un nou cicle polític, mentre encara estem a temps. Tinc clar que no és una idea nova i que altres persones fa anys que en reclamen la necessitat. El meu desig és simplement el de trobar un grup de persones i/o entitats disposades a impulsar-ho conjuntament.
En aquest sentit, entenc que un procés d'aquestes característiques fóra bo que s'impulsés des de la societat civil, amb l'ànim d'incloure tothom que vulgui fer-hi la seva aportació, sigui quina sigui la seva afiliació o procedència. Em semblaria desitjable un acord entre diferents entitats garriguenques —entre les quals, com és evident, m'agradaria hi fossin aquelles en què tu participes— per ajuntar esforços i impulsar conjuntament aquest procés de reflexió participativa, que pugui avançar en paral·lel a l'Agenda21 durant els propers 2-3 anys.
Em perdonaràs si intento ser molt concret a l'hora de proposar-te uns passos a fer per posar en marxa la iniciativa:
- el primer seria organitzar una trobada de persones/entitats que volen esdevenir impulsores del Pla Estratègic; me la imagino com una trobada oberta (cadascú pot fer invitacions als contactes personals que cregui interessats a promoure el procés) però sense convocatòria pública; m'agradaria fer-la dins la segona meitat del mes de juny, així que et demanaria que em diguessis quina podria ser la teva disponibilitat de dies per fer una trobada (dies millors i pitjors), de manera que puguem trobar el dia que vagi millor per a tothom.
- els objectius de la primera trobada serien:
- posar en comú idees que ajudin a vertebrar el projecte (com ens l'imaginem; experiències semblants; persones a tenir en compte; eixos temàtics; horitzó temporal; dinàmica de treball; etc.)
- fórmula organitzativa: com impulsar públicament el procés? quina relació amb le forces polítiques i el govern municipal? cal crear una entitat ad hoc?
- calendari: fixar data per a una presentació pública; definir passos previs per arribar a aquesta presentació; llista de contactes a qui convidar i repartició de tasques; creació d'una comissió de treball per definir una proposta d'activitats a comentar i aprovar després de la presentació pública.
(Tot, naturalment, és replantejable...).
Pel que fa les entitats que em sembla podrien ser impulsores d'un procés com aquest, inclouria:
- amics ràdio silenci
- cargol s'ho fa sol
- centre excursionista
- cineclub
- contrapunt
- fundació maurí
- fundació fornells-pla | sisquella
- garbell
- gep
- la garriga societat civil
- òmnium
- xamfrà

...i segur que me'n oblido més d'una.

Per acabar, et demanaria que em contestessis concretament aquests punts:
- si creus, personalment, que un procés d'aquest tipus és necessari i/o positiu;
- si estàs interessat i disposat, a títol individual i/o en representació d'una entitat, a implicar-t'hi;
- si voldries participar en la primera trobada (oberta però no pública) de la qual parlo en aquest missatge, i quin són els teus dies impossibles (i també els preferits);
- si coneixes alguna persona a qui creus que caldria fer arribar aquesta invitació (si vols pots passar-li tu directament, però en tot cas et prego que m'informis del contacte, per estar-ne al corrent).

Gràcies per tot i fins aviat,
stefano

26.05.07

* Faig servir aquesta expressió d'ús corrent com a aproximació a la idea; tanmateix, estic ben disposat a utilitzar una altra expressió, si és que en trobem una de millor...